Symposium
Interculturele Vertolking
Puur en eervol verbinden rondom complexe gezinssituaties
Save the date: 6 februari 2025
Cultuurhuis Heerlen van 9:00 - 17:30 uur
€ 195,- | SKJ geaccrediteerd met 7 punten
Inschrijven + ticket bestellen
Via onderstaand formulier kunt u zich aanmelden. De kosten zijn €195,- per deelnemer inclusief lunch en borrel.
Dagprogramma
Inloop
Binnenkomst en koffie/thee
Opening
Plenaire opening door dagvoorzitter
Lezing door Susan Kessels
Cultuursensitief werken inclusief muzikale omlijsting
Cliëntverhalen
Cliëntverhalen
Interactie panel en zaal
Cliënten, speciale gast, top-ambtenaar, ketenpartner
Lunch
Benen strekken en zo...
U kunt 2 workshops kiezen.
Elke ronde volgt u 1 workshop naar keuze.
Meteen bij binnenkomst krijgt u de mogelijkheid om de 2 workshops naar keuze op te geven. Onderaan deze pagina staat meer informatie over de inhoud van de verschillende workshops.
Leer meer over eer
In deze interactieve workshop leer je meer over het werken binnen eergerelateerde culturen en maak je kennis met de do’s en don’ts hierin.
Van angst naar vertrouwen, van spanning naar ontspanning
Mind Eye Power methode in de behandeling voor het jonge kind en zijn omgeving in een cultuur sensitieve setting.
Less Stress
Less Stress is een actieve groepstraining voor vluchtelingenkinderen om meer grip te krijgen op stress en de uiting daarvan.
Terug in verbinding
Deze workshop heeft overlap met Less Stress, hetzelfde theoretische kader en praktische oefeningen worden gebruikt, met dit verschil dat bij Less Stress de nadruk meer ligt op het groepsaanbod en het meer preventief ingezet wordt als training.
Beschermjassen
“Beschermjassen” betekent bescherming bieden door mensen of een groep te omhullen met vertrouwde omstandigheden, rituelen, vroegere ervaringen en daarmee in te bedden in hun krachtbronnen.
Systemisch werken binnen grootfamilies
Binnen de systeemtherapie onderzoeken wij wie er binnen de familie welke positie inneemt en daarmee ook de belangrijkste gezagsdragers zijn.
Plenair gesprek
Terugkoppeling van de workshops door dagvoorzitter
Terugkoppeling van de dag
Tevens afsluiting en slotwoord
Netwerken & Borrelen
Napraten en connecties maken
Meer informatie over de workshops
-
Leer meer over eer
13.15-14.15 of 14.30-15.30 uurHoe werken bepaalde patronen binnen families en hoe kan ik vroege eergerelateerde signalen herkennen en mijn interventies daar direct op inzetten?
Eergerelateerd geweld is elke vorm van geestelijk of lichamelijk geweld gepleegd vanuit een collectieve mentaliteit in een reactie op een (dreiging van) schending van de eer van een man of vrouw en daarmee van zijn of haar familie waarvan de buitenwereld op de hoogte is of dreigt te raken.
In deze interactieve workshop leer je meer over het werken binnen eergerelateerde culturen en maak je kennis met de do’s en don’ts hierin.Je werkt in deze workshop aan deze competenties:
- Zorgvuldig afwegen met oog voor de veiligheid
- De regie (tijdelijk) overnemen wanneer de veiligheidssituatie hierom vraagt
- Signaleren en analyseren
- In gedrag en houding aansluiten bij de achtergrond, cultuur en leefwereld van de ander
- (Mede) verantwoordelijkheid nemen voor het hulpverleningsproces
- Eigen handelen motiveren en onderbouwen
-
Van angst naar vertrouwen, van spanning naar ontspanning
13.15-14.15 of 14.30-15.30 uurMind Eye Power methode in de behandeling voor het jonge kind en zijn omgeving in een cultuur sensitieve setting.
Binnen Pureza zien we veel kinderen en jongeren met (emotie)regulatieproblemen, over- en onderprikkeling, negatieve cognities, piekeren, stress, aanhoudende lichamelijke klachten, specifieke angsten, sociale angst en gevolgen van (onbewuste) traumatriggers.
Binnen onze (spel)therapie krijgt de Mind Eye Power methodiek een steeds belangrijkere plek om verandering te brengen in de problematiek van het jonge kind.Mind Eye Power (MEP) is een milde, integratieve en effectieve methode. Met de MEP oogtechniek helpen we het zenuwstel te kalmeren en geven we nieuwe handvaten en mogelijkheden.
MEP is er op maat voor elk kind. Het kind kan in eigen tempo weer meer ontspanning, veiligheid en verbinding gaan ervaren en de beweging maken van angst naar vertrouwen.
De MEP interventies kunnen niet-talig en spelenderwijs worden aangeboden middels verschillende werkvormen, tekeningen en spelopstellingen. Hierbij combineren we de MEP-methodiek ook met andere interventies (m.n. Griefelen), waarbij deze voor het jonge kind (2,5-7 jaar) in een speelse dierenwereld geplaatst wordt.In onze workshop:
- Maak je kennis met de inhoud en achtergrond van Mind Eye Power
- Hoor je hoe we de MEP-methodiek toepassen bij jonge kinderen en hun systeem met een multiculturele achtergrond; waarbij ook de Griefel-methodiek kort wordt toegelicht.
- Kun je door middel van enkele oefeningen ervaren hoe de MEP-methodiek werkt
- Ga je naar huis met enkele tips en oefeningen op een hand-out
- En ben je mogelijk geïnspireerd om nog veel meer van de MEP te willen leren!
-
Less stress
13.15-14.15 of 14.30-15.30 uurInzicht door actie
Less Stress is een actieve groepstraining voor vluchtelingenkinderen om meer grip te krijgen op stress en de uiting daarvan.
Door therapeuten ontworpen, maar zeker geen therapie. In deze training krijgen jongeren op actieve manier meer inzicht in welke invloed traumaklachten op hun lijf en functioneren kan hebben. Hoe zij deze meer kan controleren of beter ziet aankomen.
Wil jij een kort inkijkje op hoe we dit op scholen doen, kom het dan zelf ervaren bij onze workshop. Wil je liever meer inhoudelijke kennis van wat trauma is, en welke therapeutische hulpverlening Pureza hiervoor kan bieden? Meld je dan aan voor de workshop “terug in verbinding”.
-
Terug in verbinding
13.15-14.15 of 14.30-15.30 uurDeze workshop heeft overlap met Less Stress, hetzelfde theoretische kader en praktische oefeningen worden gebruikt, met dit verschil dat bij Less Stress de nadruk meer ligt op het groepsaanbod en het meer preventief ingezet wordt als training.
Jongeren die hier in Nederland aankomen, hebben veel verschillende heftige life events in hun rugzak. Dit maakt het aarden in hun nieuwe land niet eenvoudig, diverse klachten kunnen de kop opsteken. Ze voelen zich vaak ontheemd en niet meer verbonden met achtergebleven familieleden, maar vooral ook niet meer verbonden met zichzelf. Het trauma dat ze met zich meedragen is vaak niet in woorden te bevatten. Het hoofd weet niet wat het lichaam voelt. Het hart wordt vaak buiten spel gezet en het lichaam voelt veel maar toont niet alles. Culturele factoren en taalproblemen doorkruisen het proces. De wereld wordt vaak waargenomen vanuit een bril van angst en wantrouwen en het hele lichaam staat in een overlevingsstand.
Het valt niet mee om dan vertrouwen te krijgen in jezelf, het nieuwe land, de cultuur en de mensen om je heen.
Jongeren worden aangemeld met de vraag voor traumabehandeling, maar ze weten vaak niet wat ze komen doen en therapeuten/therapievormen, zijn voor hen vaak onbekend terrein. Hoe kom je dan tot een werkbare behandelvorm waarin de cliënt zich gehoord, gezien en serieus genomen voelt.
Via deze workshop willen we jullie laten zien hoe we in de dagelijkse praktijk proberen te verbinden met de jongere en hoe we onze creativiteit samen met de creativiteit van de jongere gebruiken om onze therapeutische vaardigheden om te zetten naar een werkbaar en integratief kader waarin verbindingen weer mogelijk worden.
-
Beschermjassen
13.15-14.15 of 14.30-15.30 uur“Beschermjassen” betekent bescherming bieden door mensen of een groep te omhullen met vertrouwde omstandigheden, rituelen, vroegere ervaringen en daarmee in te bedden in hun krachtbronnen.
Maar ook onze “Heilige huisjes” af en toe eventjes te parkeren om ruimte te maken voor het uitwisselen van perspectieven. Beschermjassen is een manier van kijken die past bij hoe wij binnen Pureza werken. Hier we willen jullie in deze workshop graag een inkijk ingeven aan de hand van ervaring en theorie.
Wat leer je:
- Verkenning van de persoonlijke en professionele visie rondom dit thema,
- Een aanzet tot het verkennen van eigen culturele bagage,
- Een beginnend inzicht in de kracht van families.
-
Systemisch werken binnen grootfamilies
13.15-14.15 of 14.30-15.30 uurHoewel men in de hulpverlening geneigd is de aandacht vooral te richten op de kernfamilie, speelt het systeem van de grootfamilie op allerlei niveaus een belangrijke rol.
De grootfamilie is het eerste niveau boven het kerngezin dat voor de client een bron van informatie en raad is. Binnen de systeemtherapie onderzoeken wij wie er binnen de familie welke positie inneemt en daarmee ook de belangrijkste gezagsdragers zijn.
Dit zijn vaak mensen die niet in de therapiekamer komen, maar wel een belangrijke speler zijn voor ons speelveld in de therapieruimte. Dit speelveld stellen wij dan ook op, middels verscheidende technieken. Het gebruiken van beeldtaal en het tekenen van genogrammen zijn veelgebruikte technieken.
Het genogram helpt hierbij om deze belangrijke naasten in beeld te krijgen. Het opstellen van een genogram is een wijdverspreide techniek in de systeemtherapie om problemen en intergenerationele processen in kaart te brengen. Middels het maken van een genogram maken wij inzichtelijk hoe de onderlinge intergenerationele relaties zijn en worden de krachten en hulpbronnen zichtbaar. Kortom het maken van een genogram kan ons helpen om intergenerationele patronen en culturele overtuigingen te ontrafelen.
Tijdens de workshop maak je kennis met het werken met genogrammen en hoe beeldtaal 'een taal erbij' binnen de gezinsgesprekken wordt ingezet.
Lezing van Jacqueline Venbrux
Zorg voor de zorgprofessional met de Mind Eye Power methode.
Mind Eye Power is een milde en zeer effectieve methode om de cliënten bij Pureza verder te helpen en heeft daarnaast ook oog voor de zorgprofessional.
De behandelaren en begeleiders bij Pureza zijn gedreven en willen geven. De problematiek waar ze voorstaan is vaak aangrijpend en complex.
Een zorgprofessional kan alleen de beste zorg geven als hij of zij ook goed voor zichzelf zorgt.
Hoe blijf je in balans?
In de lezing maak je kennis met de MEP methode voor client en therapeut en ga je zelf ervaren hoe MEP ingezet kan worden voor meer balans, rust, vertrouwen en verbinding,
Hiermee creëer je een prachtige basis voor een gezonde en ondersteunende werkhouding.